K vitamini nedir? K vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Bugün K vitamini nedir, K vitamini eksikliği nasıl anlaşılır ve K vitamini nelerde var sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Vücut sisteminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler çok önemlidir. K vitamini de bu vitaminlerden bir tanesidir.

K Vitamini Nedir?

K vitamini bir mikro besin çeşididir. Özellikle yeşil sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Yağda çözünebilme özelliği bulunmaktadır. K vitaminindeki K harfi Koagulation kelimesinden gelmektedir. Doğal K vitaminin 2 adet formu bulunmaktadır. Bunların biri K1, diğeri ise K2’dir. K1; phytonadione, K2 ise; menaquinone olarak bilinmektedir. K1 daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü, toksik etkisi bulunmakta ve daha güçlü olmaktadır. Lifli yeşil bitkilerde K1 vitamini görünmektedir. Bu vitaminler bağırsak florasında K2 vitamine de dönüşebilmektedir. Laboratuvar ortamında K3 vitamini üretimi de yapılmaktadır.

K Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

K vitamini eksikliğinin birçok belirtisi bulunmaktadır. K vitamini eksikliğinin en belirgin belirtisi kansızlıktır. Kansızlık sebebi ile çok fazla üşürsünüz. Eğer hiç üşümediğiniz havalarda bile üşüyorsanız K vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Ayrıca K vitamini eksikliğinde cilt daha fazla hashas olmaktadır. Bu da cildin daha kolay morarmasına sebep olmaktadır. En ufak bir darbede kolunuz, bacağınız morarabilir. Kaza ile bir yerinizi kestiğinizde kan kolay kolay durmuyor ise K vitamini eksikliği olabilir. Bu durumlarda elinizi kağıt bile kesse kan çok zor durmaktadır. Dişler fırçalanırken diş etleri çok kanıyorsa bu da bir K vitamini eksikliği sonucu olabilmektedir. K vitamini eksikliğinde burun kanamaları da görülmekte ve ayrıca regl döneminde normalden çok daha fazla kan gelme durumu olabilmektedir. Hatta idrar ve dışkıda da kan görülme ihtimali olmaktadır. Kemik ağrıları da K vitamini eksikliği olabilir. ayrıca yeni doğan bebeklerin göbek bağları düştüğünde kanama oluyor ve birkaç gün devam ediyor ise bu da K vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu belirtileri yaşadığınızda K vitamini eksikliğinden şüphelenebilir ve ona göre önlem alabilirsiniz.

K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? K vitamini nelerde var?

K vitamini en çok yeşil yapraklı sebzelerde görünmektedir. En çok K vitamini olan besinler şu şekilde sıralanmaktadır.

Ispanak,
Yeşil çay,
Şalgam,
Yulaf,
Brokoli,
Marul,
Lahana,
Bezelye,
Kekik,
Adaçayı,
Fesleğen,
Soğan,
Karalahana,
Brüksel lahanası,
Maydanoz,
Pul biber,
Havuç,
Kaju,
Dut,
Böğürtlen,
Ahududu,
Yaban mersini,
Armut,
İncir,
Kereviz,
Köri,
Soya fasülyesi,
Paprika,
Kuru karanfil ve
Kurutulmuş domateste K vitamini bulunmaktadır.

K Vitaminin Faydaları Nelerdir?

K vitamini kemik erimesine çok iyi gelmektedir. Özellikle K2 vitamini kemik ve dişlerin kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Diş sağlığını korumaktadır. Bilişsek sağlık konusunda önemli bir vitamindir. Kalp sağlığını korumaktadır. Kanserle savaşmaktadır. Özellikle prostat kanseri ve karaciğer kanserine karşı koruma gücü bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Alzheimer hastalığının sonuçlarını azaltmakta ve ertelemektedir. Eklem kireçlenmelerine karşı koruma gücüne sahiptir.

K Vitamini Aşısı Nedir?

K vitamini kanı koyulaştırmakta ve hemorajı önlemektedir. Bu nedenle K vitamini aşısı çok önemlidir. Özellikle her bebek yeni doğdukları günden 7 gün içerisinde K vitamini eksikliği ile karşılaşmamak için aşı olması gerekmektedir. Göbek bağı düştükten sonra bebeklerin göbek deliğinden kan geliyor ve günlerce bu devam ediyorsa bu K vitamini eksikliğinin belirtisidir. Bebeklerde K vitamini eksikliği çok sık rastlanmaktadır. Bu nedenle de aşı olmaları oldukça önemlidir. Annenin ilk sütü olan kolostrum da K vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle bebeklerin ilk anne sütünü almaları birçok hastalıktan korunmaları açısından önemlidir. Özellikle prematüre doğumlarda, düşük ağırlıklı doğumlarda, annenin bazı ilaçlar kullanmasında, sezaryen doğumlarında K vitamini aşısının yapılması uygun görülmektedir.